Bakterier

Bakterier vores trofaste tjener og farligste fjende

Bakterier er encellede organismer, som formerer sig ved celledeling. På den måde repræsenterer de den simpleste form for liv vi kender, på den anden side er de ekstremt tilpasningsdygtige og kan leve flere forskellige steder end nogen anden form for liv, og så vokser de hurtigt, hurtigere end alle andre organismer. De er små, der er mange af dem, og de er overalt. I et kg jord er der 10-12 milliarder bakterier altså dobbelt så mange, som der er mennesker på jorden, i en spytklat er der 10 millioner, og i et gram lort er 100 milliarder. Alle steder, hvor der er dyr eller planter er der bakterier, og de er overalt på vores krop.

Bakterier er årsag til en række frygtelige sygdomme: Tuberkulose, pest, kolera, stivkrampe, blodforgiftning, tyfus, difteri, syfilis, lungebetændelse, spedalskhed, kighoste og meningitis for blot at nævne nogle få. Et meget alvorligt problem er at bakterier bliver mere og mere resistente overfor de antibiotika vi bruger, så der er bakteriesygdomme vi ikke mere kan behandle.

Men bakterier gør også meget gavn, vi ville slet ikke kunne leve uden bakterier, vores fordøjelse ville gå i stå, ja hele naturen ville gå i stå, da det er bakterier, som sørger for nedbrydningen, så døde dyr og planter kan indgå i naturens kredsløb og give næring til nye dyr og planter. Den nyeste forskning tyder på, at vi udvikler allergi, hvis vi ikke i tilstrækkelig grad bliver udsat for bakterier i den tidlige barndom.

Hvad er bakterier egentlig for noget, hvordan kan vi bruge dem, og hvad gør vi for at undgå at blive syge. Hvorfor bliver de mere og mere resistente, og hvad siger den nyeste forskning om sygdomsudbrud.